Er was een tijd waarin stress heel gezond voor je was. Je lichaam maakte dan een flinke dosis adrenaline en cortisol aan, zodat je als een speer kon rennen voor je leven. Als er een leeuw achter je aan zat, of een groepje vijandige mannen van een andere stam dan die waartoe jij behoorde. Wegwezen, en wel heel snel! Kijk, dan is stress héél gezond.

Tegenwoordig bezoeken we de leeuwen in de dierentuin en eventuele vijandig gezinde types blokkeren we op onze telefoon. Toch hebben we nu meer stress dan ooit. En dat is dus helemaal niet gezond. Dat wisten we natuurlijk wel.

We zijn altijd maar druk, druk, druk. Als we niet druk, druk, druk zijn, dan functioneren we niet goed, vinden we zelf. Als iemand vraagt hoe het met je is, antwoord je zelden: hartstikke fijn, ik zit al drie dagen op mijn luie kont lekker niks te doen – behalve als je met vakantie bent, dan. Nee, ons hoofd loopt om, want we moeten zo veel!

Psycholoog Thijs Launspach heeft er een boek geschreven: “Fokking Druk”. De titel zegt het al. Er zijn weinig boeken waarin wordt beschreven hoe stress en ultieme stress (burnt out raken) kunnen worden voorkomen. Heel veel boeken willen hulp bieden als je eenmaal een burn-out hebt. Maar Launspachs boek poogt je daarvan te redden.

Naast het uitoefenen van ons beroep, zo betoogt hij, moeten we tegenwoordig nog -tig andere dingen kunnen doen. Die weinig met je beroep te maken hebben, maar alles met het gedoe eromheen. Cursus zus, vergadering zo, marketing hier en klantvriendelijkheid daar…  En zijn we dan klaar? Allemachtig, nee! We moeten ons ook nog bezighouden met social media, de mobiele telefoon en al die tweets, what-appjes en berichten via Messenger, om er maar een paar te noemen… En natuurlijk stralen we op social media uit dat we 24/7 succesvol en gelukkig zijn. Ja toch?

Echt niet… We hollen onszelf achterna om maar niets te hoeven missen in het leven. Want dat is een hoofdzonde geworden. Je bent werknemer of zelfstandige, partner, ouder, vriend(in), kind van je ouders, en dat allemaal heel erg goed. Ik word al moe als ik dit teruglees. Dat houdt toch niemand vol?

Precies, zegt Launspach, en dat moet je ook niet willen… Aha, daar komt alvast één aap uit de mouw. We moeten niet zo druk wíllen zijn, in feite kies je daar zelf voor, laat je het toe. Het is voor ons allemaal veel beter als we goed voor onszelf zorgen, dat wil zeggen gezond eten, voldoende slapen en bewegen. Daarna kunnen we ons wel eens om anderen gaan bekommeren. Wie fit is, kan meer aan, kan ook de stress beter hanteren. Een ander ont-stressend advies: raadpleeg niet steeds je telefoon op berichten en mailtjes. Drie keer per dag is voldoende. Dan ben jij de baas over je smartphone, in plaats van andersom.

Langzamer en dieper ademhalen werkt eveneens stress verlagend. Langer uitademen dan inademen brengt rust in je lijf. En rust in je lijf brengt rust in je hoofd…

Het staat allemaal in “Fokking Druk”, uitgegeven door Uitgeverij Spectrum