Lange dienst achter de rug? Druk, druk, druk op de afdeling? Zo moe thuiskomen, dat je eigenlijk niet weet of je nog wel kunt ontspannen voor je naar bed gaat? En dus eindeloos ligt te woelen? Geen nood… een aloud fenomeen is plotsklap in zwang geraakt: ASMR, ofwel Autonomous Sensory Meridian Response.

Uuh… juist. Wat is dat, ASMR. Wel, ken je dat aangename, tintelende gevoel als iemand zachtjes over je rug aait, je lichtjes in je nek kriebelt of over je haren strijkt? Zo lekker, dat je wel als een kat zou willen gaan spinnen… dat is ASMR. Mensen die er gevoelig voor zijn, vallen er zelfs van in slaap, zo ontspannen raken ze er van. Nu heeft niet iedereen altijd iemand bij de hand die dat spinnende gevoel kan opwekken. Geen nood, er zijn speciale podcasts en fluistervideo’s te krijgen die dit ook voor elkaar krijgen. Er is een podcast, ASMR Sleep Sounds geheten, die maar liefst 124.000 volgers op Spotify heeft. En Cardi B, Amerikaanse rapper, heeft een ASMR video die meer dan 6 miljoen keer is bekeken…

Wat zijn die geluiden op deze podcasts dan? Knisperen, fluisteren, tikken of zelfs het borstelen van haren… persoonlijk zou ik er stapelgek van worden, ik kan al niet tegen een zacht tikkende slaapkamerdeur, bijvoorbeeld, maar als je gevoelig bent voor ASMR zijn die geluidjes dus heerlijk! Het lekkere gevoel begint bovenin je hoofd en “daalt” langzaam naar beneden. Sommige deskundigen beweren zelfs dat je brein klaar komt. Ik bedoel maar…

Een groot gemis voor mij, maar heel veel mensen zijn er wel degelijk gevoelig voor. Bij hen worden bepaalde hersengebieden geactiveerd, die ook actief zijn als je wordt geknuffeld of naar fijne muziek luistert. ASMR wordt al van jongs af aan ervaren door een positieve interactie met de ouders. De video’s zitten dan ook vol met zachte geluidjes en vriendelijke, zorgzame blikken. Dat zachte, geruststellende gefluister herkennen onze hersenen en die gaan daar prettig mee aan de slag.

Het is allemaal wetenschappelijk onderzocht en bewezen. ASMR is ook nog eens goed voor de gezondheid, want je hebt een lagere hartslag en positievere emoties dan mensen die dit niet hebben. Een verschil in het ‘terugvalnetwerk’ in je hersenen maakt dat de een er wel op reageert en de ander niet. Kwestie van anders in elkaar zitten, dus.

Mijn advies aan allen die moe, gefrustreerd, geërgerd of oververmoeid thuiskomen, wat in de zorg helaas maar al te vaak gebeurt, kijk eens of jij geschikt bent voor het prettig ontspannen bij lieve geluidjes en zacht gefluister… Mocht dat het geval zijn, dan beschik je over een energiebron waar anderen – ik bijvoorbeeld – hartstikke jaloers op zijn! Je kunt jezelf opladen om daarna lekker ontspannen de avond of nacht in te gaan. Op internet kun je de video van Cardi B bekijken. Ervaar je die als prettig… bingo!